четверг, 22 июля 2021 г.

Володимир Єрмоленко: Чому варто читати книжки

Нещодавно один відеоблогер сказав, що епоха книжок минула. Прийшла епоха ютюбу. А один колишній міністр сказав, що він не читає книжок. Тільки наукові статті.

Я, на відміну від відеоблогера та колишнього міністра, читаю книжки. І ось чому.

Книжки дають занурення. Це емоційний та інтелектуальний дайвінг. У час ковзання поверхнями це ключовий порятунок. Там, на глибині, – нові світи.

Хороша художня література дає занурення в людей, яких ти, можливо, ніколи в житті не зустрінеш. В емоції, які можуть подарувати тільки вони. Хороший нонфікшн дає занурення в реальність, з якою ти, можливо, ніколи не зіткнешся. І яка дасть тобі краще зрозуміти власну. Бо, якщо ти знаєш тільки своє життя, ти не знаєш жодного.

Книжки дають довгі думки. Довгі емоції. Довгі історії. Вони дають те, що триває. Що не стирається наступним повідомленням. Книжки – це теж про мистецтво долати смерть. Наприклад, смерть моменту.

Книжки створюють простір для фантазії. Ти маєш уявити цих героїв. Додумати цю думку до кінця. Книжка не дає тобі готового образу – як, наприклад, кіно. Вона – тільки натяк. Жодного ready-made. Своє внутрішнє кіно ти маєш створити сам.

Я ніколи не оцінюю книжки за критерієм "не можна відірватися". Я ніколи не вживаю щодо книжки слів "зайшла" чи "не зайшла". Бо, якщо "не можна відірватися", значить – наступного дня забудеш. Бо, якщо "добре зайшла", значить – так само "добре вийде".

Хтось мені якось сказав: "Ось класна книжка, прочитав – і забув". Але я не люблю книжок, що не залишають слідів. Хтось говорив: "Інколи читаєш/дивишся для того, щоб убити час". Але в мене не так багато часу, щоб його вбивати.

Книжки важливі не тільки тим, що розповідають історію, а й тим, що поселяють в іншому світі. Або поселяють у світі по-іншому. Книжки – це спосіб щось прожити, а не щось стерти. Спосіб щось запам'ятати, а не щось забути.

Порівняйте книжку з алкоголем. Зрілість ставлення до напоїв – коли ти вже не оцінюєш їх тільки за смаком. Смак – категорія поверхова. Значно важливішою є інша – резонанс. Резонанс, що його напій залишає у твоєму тілі. Його вплив на тебе. Його дія, взаємодія з твоїм мозком, думками, сумом, сміхом.

Що таке резонанс? Це життя звуку після контакту. Життя звуку після звуку. Це те, що звук робить з тілами навколо, – вібрація струни, що передається дереву, повітрю, залізу, міді, людському тілу.

У книжках цінуєш саме це – сліди, які воно залишає в тобі. Сліди, шрами, порізи, тату, наскельні малюнки. Їх резонанс, їх життя після контакту. Наскільки вібруватимуть твій мозок, твоє серце, твоя душа через день, рік, десятиліття, після того як ти цю книжку прочитав? Буває так, що читаєш книжку, ніби смачненько все, ніби захоплює, але… Коли все закінчується, то хочеться спати, а наступного дня болить голова.

Особливість мистецького твору – і хорошої книжки – полягає в його замкненості, одиничності, в його відданості своїм кордонам. Мистецтво має найкращу прикордонну службу у світі. Воно створює інший світ, а цей світ змушує захищатися. Наприклад, від переказів. Бо книжки пишуть не для того, щоб їх переказували. Книжки пишуть для того, щоб їх не переказували. Ти можеш переказати інтерв'ю на ютюбі чи наукову статтю. Але ти не можеш переказати поезію чи філософський трактат. Вони існують тільки в одному екземплярі.

Читаючи книжки, ти погоджуєшся жити за якихось інших умов, інтелектуальних та емоційних, – у незвичному для тебе кліматі. Там може бути надто холодно. Чи надто спекотно. Чи надто жорстоко. Чи надто лагідно. Звісно, ти ризикуєш застудитися, страждати від надмірної вологості чи підчепити тропічні хвороби. Але, якщо ти робиш усе правильно, ти стаєш мудрішим і сильнішим. Просто дістаєш шанс пожити десь іще – там, де ти ніколи не жив і ніколи не житимеш.

Тому варто читати книжки. Це один із найкращих способів подорожувати людськими душами. Прожити більшу кількість життів, ніж одне. Можливо, це теж форма зачепитися за безсмертя.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Внимание! 14 декабря 2021 г. произошла хакерская атака на наш сайт! Исчезли все иллюстрации. Но главное ведь это - текстовый контент ;). Так победим!
Attention! On December 14, 2021, there was a hacker attack by on our site! All illustrations are gone. But the main thing is text content ;). So we will win!

* "Когда человек узнает, что движет звёздами, Сфинкс засмеётся и жизнь на Земле иссякнет" (иероглифическая надпись на скале храма Абу-Симбел, Египет, 1260 г. до н.э.),
* "Любовь, что движет солнце и светила" (Данте Алигьери, "Божественная комедия"),
* "Радуйтесь тому, что имена ваши записаны на небесах" (Лука, 10:20);
* "Число душ в Космосе равно числу звезд и распределено по одной на каждой звезде" (Платон, "Тимей", 41е);
* "Буддам несть числа как звёздам в небесах" (Ваджранатха);
* "У каждого в глазах своя звезда" (Хафиз Ширази);
*"- Хотел бы я знать, зачем звёзды светятся... - Наверное, затем, чтобы рано или поздно каждый мог вновь отыскать свою" (Антуан де Сент-Экзюпери, "Маленький принц");
* У каждого человека свои звезды" (Антуан де Сент-Экзюпери, "Маленький принц");
* "
Мир состоит из звёзд и из людей" (
Эмиль Верхарн);
* "... все звезды подчинены тебе, потому что все они созданы ради тебя, чтобы служить тебе, а не владеть тобой" (преподобный Максим Грек);
* "Я искра в бесконечности светил. Я сделаюсь звездой. Я знаю, кто я есть, куда иду – я знаю" (Хосе Лопес Портильо, «Пирамида Кетцалькоатля»);
* "Зачем рыдать под звездой, которую всё равно не снять с неба? Она совершит начертанный ей путь. А ты совершай свой" (Иван Ефремов, "Таис Афинская").

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Личностный консалтинг - новое направление консалтинга, связанное с индивидуальным консультированием по проблемам взаимоотношений между людьми, организации индивидуального ритма и темпа жизни, формирования жизненной позиции. В отличие от психологических консультаций, направленных на решение психологических проблем личности, личностный консалтинг ставит своей целью создание стратегий личностного развития, отстройки сознания и мировоззрения, усовершенствования системы отношений.