суббота, 3 октября 2020 г.

George V. Pinchuk: Про коронавірус та синдром Даннінга-Крюгера

Картина Романа Бончука 

Як ви вже, мабуть, знаєте, президент США і його дружина виявилися позитивними у тесті на вірус SARS-CoV-2. Ще раніше позитивною виявилася одна з високопоставлених адміністраторів-помічниць президента. Кількість позитивних осіб у США перевищила сім з половиною мільйонів, а кількість померлих з лабораторним підтвердженням наявності вірусу сягає майже 213 тисяч (на другому місці Бразилія, 144 з половиною тисячі; на третьому Індія - 99 800). Тільки за два останні дні у нас зареєстровано 10,5 тисяч нових випадків наявності вірусу, і 209 нових смертей. Іншими словами, ситуація з коронавірусною пандемією у США жахлива, незважаючи на те, що ми маємо надзвичайно потужне медичне обладнання, кілька всесвітньо відомих фірм, які виробляють матеріали для тестів і антивірусні препарати, і величезну армію прекрасних фахівців - вірусологів, епідеміологів, лікарів і медсестер.

Що ж таке? Чому справи такі погані?

Я думаю, перш за все через дурне, перекручене, якесь інфантильне розуміння "свободи." По-друге, через слабкість політичної волі керівництва на всіх рівнях, через популізм і некомпетентність (наш президент ледве-ледве вміє читати і визнає, що книжок він не читав ніколи, тому що вони довгі). По-третє - хоча це характерно не тільки для США - якийсь божевільний спалах захворюваності на синдром Даннінга-Крюгера, коли людина без жодної підстави раптом приходить до висновку, що вона знає фізику не гірше за фізиків, філософію не гірше за філософів, конструювання літаків не гірше за конструкторів, і інтерпретацію результатів імунологічних чи молекулярно-біологічних тестів не гірше за імунологів чи молекулярних біологів. Цікаво, що пацієнти з синдромом Даннінга-Крюгера можуть мати дуже високо розвинений інтелект і бути докторами наук. Це дивна, загадкова хвороба, і її часто пояснюють появою і розквітом соціальних мереж типу Твіттера і Фейсбук.

В результаті наші йолопи скупчувалися в парках і на пляжах, сиділи без масок у ресторанах і кафе, демонстративно не вдягали масок у невеличких приміщеннях з не особливо хорошою вентиляцією, як-от у крамницях, convenience stores (а іноді ще й плювали, фізично, слиною, в обличчя співробітників цих крамниць, коли ті просили їх одягнути маску), збиралися на спеціальні "Ковід-вечірки," де без ніяких масок випивали, обнімалися і танцювали тощо.

Мене особливо бісить, коли наші люди, американці, кажуть, "якби та маска мене захищала, я б її носив, але ж вона не захищає - я це точно знаю, читав на Інтернеті," або як наш президент під час дебатів з Джо Байденом, "я завжди маю маску в кишені і одягаю її, коли МЕНІ це потрібно." Бісові придурки, моральні покручі! Чи ви серйозно не бачите нікого на білому світі, окрім вашої власної особи? Ви ніколи не второпаєте, що треба захищати ІНШИХ ЛЮДЕЙ від вас, тому що ви можете бути інфіковані і розповсюджувати вірус, не знаючи того? Та де там. Є тїки Я, коханий.

Люди, в тому числі і ті, хто має медичну освіту і працює як лікар-клініцист, повторюють кілька байок, які не мають елементарного сенсу. Ось кілька з них:

1. Коронавірус - це нормально. Завжди так було, що людей інфікує спочатку вірус грипу, потім вірус застуди (common cold), і потім коронавірус.

(На чому базується це твердження? Що таке "завжди?" Наскільки я знаю, до спалаху гострого респіраторного колапсу у 2002 році вірусологи розглядали коронавіруси як патогени, небезпечні лише для домашньої птиці, зокрема качок. Хтось знає, скільки ЛЮДЕЙ було інфіковано коронавірусами у 2000, 1990, 1950, 1910 рр.?)

2. Навколо нас стільки всяких вірусів, і вони нас весь час інфікують. Саме тому більшість з нас має імунітет, достатньо тренований, щоби зберегти нас від Ковіду.

(Це не так. Перехресної імунної реакції між SARS-CoV-2 і вірусами, які регулярно інфікують людину - наприклад, вірусами грипу А і В, ріновірусами, реовірусами, вірусами герпесу тощо - майже зовсім нема. Тому "тренувати" специфічний імунітет проти SARS-CoV-2 можна лише самим цим вірусом, або вакциною (якої ще нема, хоча й з"явиться досить скоро). Звичайно, ми також маємо неспецифічні захисні реакції. Але чи хтось колись сподівався так "натренувати" ці свої неспецифічні реакції, щоби вберегтися від правцю, дифтерії, віспи, СНІДу?)

3. Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) не свідчить про інфікованість вірусом SARS-CoV-2. Справа в тому, що ПЛР не може відрізнити живий вірус від мертвого або старого, та ще й ампліфікує всяке "генетичне сміття" - уламки вірусу або вірусної РНК.

(По-перше, віруси не можна ділити ні на "живі" і "мертві," ні на "молоді" і "старі." За визначенням, віруси не є живими організмами - вони є інфекційними агентами, так само як віроїди (шматки РНК) або пріони (білки, які викликають структурні зміни в клітинних білках). На відміну від живих організмів, віруси, віроїди і пріони не здатні самостійно розмножуватися - їх розмножує клітина, в яку вони проникають. По-друге, ПЛР дійсно не може відрізнити активний вірус, здатний інфікувати клітину, від інактивованого вірусу, який знаходиться поза клітиною. Але коли ПЛР продумана і ставиться з використовуванням дійсно специфічних праймерів ("затравок" з двох коротких ланцюжків нуклеотидів), імовірність того, що вона ампліфікуватиме вірусну РНК поза клітиною, дуже низька. РНК поза клітиною досить швидко розкладається. Специфічні - дійсно специфічні! - праймери не "прив"яжуться" до цих уламків розкладеної РНК (або, точніше, її ДНК-копії, кДНК), тому що там навряд чи збережуться послідівності нуклеотидів, комплементарні ОБОМ праймерам. Іншими словами, хороша, грамотно поставлена, добре контрольована ПЛР детектує наявність ЦІЛОГО, НЕРОЗКЛАДЕНОГО вірусу SARS-CoV-2, який (швидше всього) вже всередині клітини, або принаймні має потенціал інфікувати клітину.)

4. Здорові люди не інфікуються коронаірусом.

(І це не так. Наскільки легко людина може бути інфікованою, залежить у першу чергу від того, як густо на її клітинах дихальної і травної системи посаджений рецептор для SARS-CoV-2, білкова молекула під назвою ACE-2. Різні люди мають різну кількість цього рецептору, і різниця може бути в десятки або сотні разів. Тому дійсно бувають випадки, коли чоловік, інфікований вірусом SARS-CoV-2, мешкає в одному приміщенні і спить в одному ліжку з дружиною, яка місяцями залишається не інфікованою. Це зовсім не обов"язково свідчить про те, що він "хворий," а вона "здорова." Він у момент зараження вірусом мав, скажімо, 250 000 рецепторів АСЕ-2 на клітину, а вона має 5000 цих рецепторів на клітину.)

5. Закриття кордонів, неможливість подорожувати - це занадто жорстко. Людям треба подорожувати. І ніхто ж не закриває кордони, коли спалахує епідемія грипу або, скажімо, гепатиту В.

(Це було б вірно, але біда в тому, що вірус SARS-CoV-2 все ще дуже погано вивчений. Ми знаємо про нього значно менше, ніж про віруси грипу або вірус гепатиту В. Тому рішення про тимчасове закриття кордонів можна зрозуміти, хоч це й дійсно дуже жорстка дія. Згадаймо, як десь у лютому - березні 2020 р. Нью-Йорк став рекордсменом за кількістю інфікованих, хворих і померлих. Принаймні частково це пояснювалося тим, що в місті продовжували функціонувати два величезних летовища (JFK i La Guardia), i ще кілька менших. До міста постійно прибували тисячі і тисячі людей з усіх кінців світу, яких тоді ніхто не перевіряв на вірус.)

Мій підсумок:

Дорогі друзі, коли ви "шарите" інформацію від якихось громадських діячів, активістів, навіть лікарів, де ставиться під сумнів доцільність носіння масок у приміщеннях, або валідність тестів на вірус чи ефективність вакцинації тощо - дуже прошу вас, ПОДУМАЙТЕ СПОЧАТКУ, НА ЧИЄМУ ВИ БОЦІ. Чи ви з тими, хто хоче якомога скоріше хоч якось пригасити, пригальмувати цю пандемію? Чи ви, навпаки, з тими, кому найважливіше - продемонструвати свої власні знання (які в них насправді щось вичитане з Інтернету), і тим потішити своє самолюбство?

І ще. Вірте мені, я розумію, що в Україні влада дурна, некомпетентна, схильна до дивних і непослідовних дій. І я також розумію, що серед наборів для тестування на вірус є фальшиві (хоча це повинно бути легко виявлено, якщо тести робляться фахівцями, які розуміють, що таке позитивний і негативний контроль). Але, прошу вас, не впадайте в іншу крайність. Не приєднуйтеся до хору самозакоханих пацієнтів з синдромом Даннінга-Крюгера. Ці хори мають властивість проліферувати і при нашій американській владі, так, що мало не здасться. Будь ласка, усвідомте, що збочене розуміння свободи ("ніхто не може мене, вільну людину, примусити одягнути маску в кафе чи в крамниці чи в університетській аудиторії!") привело тут, у США, до мільйонів інфікованих і сотень тисяч смертей.

Пандемія триває. Коли вона закінчиться, ніхто з нас не знає. Але це залежить тільки від нас самих.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Внимание! 14 декабря 2021 г. произошла хакерская атака на наш сайт! Исчезли все иллюстрации. Но главное ведь это - текстовый контент ;). Так победим!
Attention! On December 14, 2021, there was a hacker attack by on our site! All illustrations are gone. But the main thing is text content ;). So we will win!

* "Когда человек узнает, что движет звёздами, Сфинкс засмеётся и жизнь на Земле иссякнет" (иероглифическая надпись на скале храма Абу-Симбел, Египет, 1260 г. до н.э.),
* "Любовь, что движет солнце и светила" (Данте Алигьери, "Божественная комедия"),
* "Радуйтесь тому, что имена ваши записаны на небесах" (Лука, 10:20);
* "Число душ в Космосе равно числу звезд и распределено по одной на каждой звезде" (Платон, "Тимей", 41е);
* "Буддам несть числа как звёздам в небесах" (Ваджранатха);
* "У каждого в глазах своя звезда" (Хафиз Ширази);
*"- Хотел бы я знать, зачем звёзды светятся... - Наверное, затем, чтобы рано или поздно каждый мог вновь отыскать свою" (Антуан де Сент-Экзюпери, "Маленький принц");
* У каждого человека свои звезды" (Антуан де Сент-Экзюпери, "Маленький принц");
* "
Мир состоит из звёзд и из людей" (
Эмиль Верхарн);
* "... все звезды подчинены тебе, потому что все они созданы ради тебя, чтобы служить тебе, а не владеть тобой" (преподобный Максим Грек);
* "Я искра в бесконечности светил. Я сделаюсь звездой. Я знаю, кто я есть, куда иду – я знаю" (Хосе Лопес Портильо, «Пирамида Кетцалькоатля»);
* "Зачем рыдать под звездой, которую всё равно не снять с неба? Она совершит начертанный ей путь. А ты совершай свой" (Иван Ефремов, "Таис Афинская").

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Личностный консалтинг - новое направление консалтинга, связанное с индивидуальным консультированием по проблемам взаимоотношений между людьми, организации индивидуального ритма и темпа жизни, формирования жизненной позиции. В отличие от психологических консультаций, направленных на решение психологических проблем личности, личностный консалтинг ставит своей целью создание стратегий личностного развития, отстройки сознания и мировоззрения, усовершенствования системы отношений.