суббота, 2 июля 2011 г.

Божественна Комедія

Мар’ян Біленький
Божествена комедія.


Проходьте, громадянине Данте, сідайте, закурюйте. Ви, мабуть, вже здогадалися, навіщо ми вас покликали? Так, відносно вашої поемки. Тут нам товариші патріоти передали копію.
Nel mezzo del cammin di nostra vita mi ritrovai per una selva oscura ché la diritta via era smarrita.
Хто вам це дозволив?
Хто вам дозволив так плюндрувати та паплюжити нашу латину? Ви ж з порядної сім’ї.
Дозвольте запитати – що то за суржик? Італійська мова? Porca Madonna! Нема такої мови, вельмишановний пане добродію! Нема і не буде! Бо в нас є наше велике культурне нащаддя – латина. Імперії вже немає, але імперська мова є и буде завжди!
За що боролися та гинули наші славнозвісні батьки та діди? Балакати ви можете як вам завгодно, але писати кожна культура людина зобов’язана латиною. Якшо ми дозволимо кожному писати мовою свого містечка, в нас молодь через якихось 20 років Ювенала не зможе читати. Ви розумієте, куди ви штовхаєте нашу молодь? До безкультурності, розбещеності та хуліганства на мовній основі. Кому потрібні оті ваші дешеві викрутаси? „Італійська”. Тільки щоб ото перед дівчатами викаблучуватися. Ось , мовляв, наша місцева селебріті. Уявіть собі – що то буде, якщо кожен почне своєю місцевою мовою писати? Країна розсиплеться немов хатинка з карт. Солдати не зможуть розуміти один одного, і ми станемо легкою здобиччю турків, що в їх немає таких розумників як ви. Вас же першого у полон візьмуть, зостанетеся прикованим до галер усе життя. Ось до чого ваші поетичні викрутаси приводять. Державна, імперська мова – то важливий фактор консолідації суспільства. А з сепаратизмом ми боролися і будемо. Скажіть відверто – хто вас навчив цьому неподобству? Турки? Євреї?
Чистосердечне визнання полегшить вашу провину. Ось вам папір, перо, пишіть. Чаю, кави? Може, обіда замовити, у нас тут непогано годують. Ну, то я вийду, не буду вам заважати. Що? Не хочете? Ну добре. Я бачу – ви людина здібна, мабуть, хочете, щоб вашу поемку читали, гонорари отримувати. Так пишіть зрозумілою мовою, мовою усього цивілізованого людства! Знаєте, ми ж тут теж не звірі, хоча про нас багато балачок. Я й сам у юності віршики пописував. Давайте по-доброму. Поемки вашої я не бачив. Перепишіть ії людською мовою, приносьте. Ми допоможемо. Місцеві кадри нам необхідні. Отриматиме місячну платню, квартиру, премію. А оригінала спаліть. Хочете пораду? До раю помістіть наших керівників. Поема одразу отримає необхідне соціальне звучання. Про себе я вже не кажу, це як вам ваша совість підкаже. До речі, ми з вами могли б встановити тарифи за зображення абонентів у раю, а їхніх ворогів – у пеклі. Якщо вам потрібен літагент... я візьму 10% … В мене зв’язки …Ми допоможемо… Що? Ні? Ну що ж, тут у нас є листи простих флорентійських робітників та колгоспників, що вимагають полишити вас флорентійськоi прописки та вислати на 101 кілометр шосе Рим - Флоренція за дармоїдство. А поемку вашу я вимушений буду заборонити, як спрямовану супроти безпеки держави. Ех, не ті зараз часи, ви б в мене вже десь на лісоповалі у Альпах перевиховувалися. Послухайте розумної людини, вельмишановний пане добродію. Я ж на отій літературі вже не перший рік сиджу. Років через 20 від вашої поемки і сліду не залишиться. А латина буде завжди.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Внимание! 14 декабря 2021 г. произошла хакерская атака на наш сайт! Исчезли все иллюстрации. Но главное ведь это - текстовый контент ;). Так победим!
Attention! On December 14, 2021, there was a hacker attack by on our site! All illustrations are gone. But the main thing is text content ;). So we will win!

* "Когда человек узнает, что движет звёздами, Сфинкс засмеётся и жизнь на Земле иссякнет" (иероглифическая надпись на скале храма Абу-Симбел, Египет, 1260 г. до н.э.),
* "Любовь, что движет солнце и светила" (Данте Алигьери, "Божественная комедия"),
* "Радуйтесь тому, что имена ваши записаны на небесах" (Лука, 10:20);
* "Число душ в Космосе равно числу звезд и распределено по одной на каждой звезде" (Платон, "Тимей", 41е);
* "Буддам несть числа как звёздам в небесах" (Ваджранатха);
* "У каждого в глазах своя звезда" (Хафиз Ширази);
*"- Хотел бы я знать, зачем звёзды светятся... - Наверное, затем, чтобы рано или поздно каждый мог вновь отыскать свою" (Антуан де Сент-Экзюпери, "Маленький принц");
* У каждого человека свои звезды" (Антуан де Сент-Экзюпери, "Маленький принц");
* "
Мир состоит из звёзд и из людей" (
Эмиль Верхарн);
* "... все звезды подчинены тебе, потому что все они созданы ради тебя, чтобы служить тебе, а не владеть тобой" (преподобный Максим Грек);
* "Я искра в бесконечности светил. Я сделаюсь звездой. Я знаю, кто я есть, куда иду – я знаю" (Хосе Лопес Портильо, «Пирамида Кетцалькоатля»);
* "Зачем рыдать под звездой, которую всё равно не снять с неба? Она совершит начертанный ей путь. А ты совершай свой" (Иван Ефремов, "Таис Афинская").

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Личностный консалтинг - новое направление консалтинга, связанное с индивидуальным консультированием по проблемам взаимоотношений между людьми, организации индивидуального ритма и темпа жизни, формирования жизненной позиции. В отличие от психологических консультаций, направленных на решение психологических проблем личности, личностный консалтинг ставит своей целью создание стратегий личностного развития, отстройки сознания и мировоззрения, усовершенствования системы отношений.